Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi son 5 yılda Türkiye’de üretimi en fazla artan meyvelerden biri olan maviyemişin hasat süresini 5 aya çıkarmak için çalışıyor.
HABER:ARZU ERBAŞ
İnsan sağlığına olumlu etkileri ile tüketicinin, orta vadede yüksek gelir getirme potansiyeli ile üreticinin dikkatini çekerek son 5 yılda Türkiye’de üretimi en fazla artan meyvelerden biri olan maviyemişte üretim sahalarının ve verimin artırılması için çalışmalar yapılıyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin 2010 yılında faaliyete geçirdiği Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi yaklaşık 3 ay süren hasat süresini 5 aya çıkarabilmek için çalışıyor. Maviyemişin üretimi, bakımı, hasat ve hasat sonrası işlemleri ile ilgili yürütülecek araştırmalar sonucunda üreticiden, sanayiciye kadar bölge halkının ekonomik kalkınma düzeyine katkıda bulunmak amacıyla kurularak faaliyetlerine devam eden RTEÜ Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi, hasadı 5 aya çıkartabilecek erkenci, orta, geççi maviyemiş çeşitleri üzerinde çalışmalar yapıyor.
RİZE ‘DE 358 DEKARDA 251 TON MAVİYEMİŞ ÜRETİMİ YAPILIYOR
RTEÜ Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut Türkiye’de olduğu gibi Doğu Karadeniz ve Rize’de de maviyemiş üretiminin arttığını belirterek “Ülkemiz son beş yılda maviyemişte üretim alanı sekiz kat, verim ise on iki kat arttı. 2023 yılı ülkemizde 8418 da alanda 5274 ton maviyemiş üretildi. Bursa, Antalya, Kırklareli ve Doğu Karadeniz bölgemizde de Rize, Trabzon, Artvin illerinde üretim yapılıyor. Rize ‘de 358 dekarda 251 ton, Trabzon 226 dekarda 96 ton ve Artvin’de 59 dekarda 58 ton üretim yapılıyor” dedi.
ERKENCİ, ORTA, GEÇÇİ MAVİYEMİŞ ÇEŞİTLERİ İLE HASAT SÜRESİ UZATILACAK
Prof. Dr. Mustafa Akbulut çay ve fındık üreticisine ek gelir getirecek farklı meyve ve ürünleri geliştirmeye çalıştıklarını belirterek “Maviyemişin yabani formları da zaten bu bölgede var. Yani kültürü dışında da likapa, lifose gibi yöresel isimlerle yüksek rakımlı yerlerde kendiliğinden yetişen bu ürünü artık bahçelerde yetiştiriyoruz. Dekara bir ton yüz kilogramla iki ton arasında verim alınabiliyor. Temmuz’da başlayan hasat eylüle kadar sürüyor. RTEÜ Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak erkenci, orta, geççi maviyemiş çeşitleri ile hasat süresini 3 aydan 5 aya çıkarabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Doğal toprak yapısı, ekolojisi, iklim koşullarıyla zaten Doğu Karadeniz’in maviyemiş için ideal ortamı var. Bizde bu kıymetli ürünün yaygınlaşması ve hasat süresinin uzatılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.