meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Trabzon Barosu, Türkiye’de ormanların tahribatı ile ilgili açıklamalarda bulundu

Trabzon'dan orman tahribatına tepki! “Doğanın bilinçli tahrip edilmesini kabul etmiyoruz!”

KARADENİZ 31.07.2023 14:27:00 0
Trabzon Barosu, Türkiye’de ormanların tahribatı ile ilgili açıklamalarda bulundu

Trabzon Barosu’nun da aralarında olduğu 60 Baro, Türkiye’deki ormanların korunmasıyla alakalı “Yaşanabilir Bir Ülke İçin Doğaya Ses Ver” başlıklı bir basın açıklamasında bulundu. Şırnak, Aklaben, Kazdağları, İkizdere, Soma ve daha birçok ormanda yangın veya farklı nedenlerde meydana gelen tahribatın ekosistemi bozduğunu söyleyen Trabzon Barosu, ormanların korunması gerektiğini söyledi.

Orman tahribatına göz yumarak ormanda yaşayan binlerce canlının da ölümüne göz yumulduğunu kaydeden Trabzon Barosu, “Şırnak ilimizde bulunan ormanlık alanlarımızda yıllardır süregelen ağaç kesimleri ve artan orman yangınları doğayı ve insan yaşamını tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Bu durum karşısında bir çok kez basın açıklamaları yapılmış, suç duyurularında bulunulmuş ve kamu denetçiliği kurumu dahil tüm yasal yollara başvurularak, güvenlik gerekçe gösterilerek yapılan bu uygulamanın yasa ve usullere aykırı olduğu ve buna derhal son verilmesi gerektiği dile getirilmiştir. Yine Muğla’da Akbelen ormanlarının tahrip edilmemesi için 2 yıldır mücadele eden İkizköy’lülere karşı başlatılan kuşatma TOMA ve biber gazı eşliğinde devam etmektedir. Bununla beraber Kazdağları altın madeni, İkizdere, Soma Yırcalı ve diğer termik santraller için kesilen binlerce ağaç, yine Antalya ili Kemer ilçesinde 4 gündür aralıksız devam eden orman yangınları nedeniyle doğa tahrip edilmekte ve doğa ekosistemi bozulmaktadır. Yine milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan, yer altı sularını besleyen en önemli yaşam kaynakları bir zenginleşme aracı olarak ranta feda edilmek istenmektedir. Orman alanlarında yapılan bu tahribatların sonucunda endemik bitki çeşitliliği yok olmakta ve bu alanlarda yaşayan canlı türlerinin yaşam alanları kaybolmaktadır. Bununla birlikte çıkan orman yangınlarına bilinçli bir şekilde müdahale edilmeyerek orman habitatının yok olmasına ve böylelikle ekosistemin zarar görmesine sebebiyet verilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“TEMEL KAYNAKLARIN KORUNMASI SORUMLULUĞUMUZDUR”

Anayasaya göre ormanların korunmasının devletin sorumluluğundan olduğunu söyleyen Trabzon Barosu, iklim krizinin yaşandığı böyle bir dönemde bilinçli olarak ormanların yok edilmesini kabul etmediklerini söyleyerek, “Anayasanın 56. Maddesi ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.’ hükmünü içermektedir. Böylelikle 1982 Anayasası, hem topluma koruma ödevi yükleyen ve hem de insan hakkı olarak düzenleme yapan Anayasalar arasında yerini almıştır. Bu niteliği ile çevre hakkı, sağlıklı ve dengeli bir biçimde yaşama hakkının ya da insancıl yaşam koşullarını tehdit eden her türlü çevre sorunlarının yaratılmasına karşı direnme ve talep hakkını içerir. İklim krizi gerçeğinin her geçen gün daha çok etkisini gösterdiği ve dünya halklarının bu krizin çözümünde ortaklaşmak için çıkış yolu aradığı böylesi bir süreçte doğanın bu denli ve bilinçli tahrip edilmesini kabul etmiyoruz. Bilinmelidir ki; ranta dönüştürülen temel yaşam kaynaklarının korunması ve duyarlılık oluşturulması biz baroların topluma karşı öncelikli sorumluluğudur.” açıklamasında bulundu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

24.6° / 18.2°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim