Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü kapsamında, tüberkülozun küresel bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Tüberküloz, hala dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almakta ve hava yoluyla bulaşabilen, akciğerler başta olmak üzere birçok organı etkileyebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz hakkında farkındalık yaratmak ve toplumun bu konuda bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla her yıl 24 Mart, Robert Koch’un tüberküloz basili M. tuberculosis’i keşfettiği tarih olan 1882 yılına ithafen “Dünya Tüberküloz Günü” olarak anılmaktadır.
Tüberkülozun başlıca belirtileri arasında; akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı ve ses kısıklığı yer almaktadır. Akciğer dışı organ tutulumları da varsa, buna bağlı olarak organlara özgü bulgular gözlemlenebilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği vurgulanmıştır.
Tüberkülozdan korunma, toplum sağlığını ilgilendiren çok önemli bir konudur. Tüberküloz, vücut direnci düşük olan kişilerde aktif hastalığa dönüşebileceği için, korunma önlemleri şu şekilde sıralanabilir:
Tüberküloz tedavisinde ilaç kullanımı çok önemli bir yer tutmaktadır. Verem tanısı konulan hastalar, tedaviye gecikmeden başlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçları ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına ve hastalara ulaştırmaktadır. Tedavi sürecinde düzenli ilaç kullanımı, tedavi başarısını artıran en önemli faktördür.
Ayrıca, tüberkülozla mücadelede BCG (verem) aşısı, özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü tüberküloz hastalığını önlemede oldukça etkilidir. BCG aşısı, Aile Sağlığı Merkezlerinde 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tüberküloz hastalığının bulaşmasının önlenmesinde en önemli adım, hızlı tanı koyarak tedaviye başlamak ve hastaların bulaştırıcılık süresini ortadan kaldırmaktır. Tüberküloz hastaları, tedaviye başlamadan önce, hastalıklarını çevrelerine bulaştırmaya devam edebilirler. Bu nedenle hastaların, bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmaları ve öksürük sırasında ağızlarını mendille kapatmaları gerekmektedir. Ayrıca, hastaların bulunduğu ortamların havalandırılması ve güneş ışığı alması, bulaşma olasılığını azaltmaktadır.
Tüberküloz, tedavi sürecinin uzun olması, biyopsikososyal etkileri ve tedavi uyumsuzluğuna yol açabilmesi nedeniyle büyük bir halk sağlığı sorunudur. Tedavi sürecini sürdürebilmek için, tüberküloz hastalarına ekonomik ve sosyal destek sağlamak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokollerle, 2018 yılından itibaren maddi güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına nakdi yardım verilmeye başlanmıştır.
Dünya Tüberküloz Günü, tüberkülozun sona erdirilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapmakta ve tüm dünyada bu hastalığa karşı farkındalığın artırılması için önemli bir fırsat sunmaktadır.
Şimdi Tüberkülozu Bitirme Zamanı, Korkma, Saklama, Tedavi Ol!