Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla 2024 yılı boyunca su ürünleri denetim faaliyetlerini aralıksız bir şekilde yürüttü
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla 2024 yılı boyunca su ürünleri denetim faaliyetlerini aralıksız bir şekilde yürüttü. İl ve İlçe Su Ürünleri Kontrol Ekipleri, 2024 yılı itibariyle karaya çıkış noktaları, nakil güzergâhları, işleme tesisleri, balık hali ve perakende satış yerlerinde toplamda 1630 denetim gerçekleştirerek, su ürünleri sektörünün düzenli ve yasal çerçevede faaliyet göstermesini sağladı.
Hamsi Avcılığına Kota ve Denetimler Sıkılaştırıldı
2024 yılında, tarımsal üretimin planlanması kapsamında hamsi avcılığında kota uygulamasına gidildi. Hamsi avcılığının başlamasıyla birlikte Trabzon’da belirlenen 6 asil ve 4 yedek karaya çıkış noktalarında Su Ürünleri Kontrol Ekipleri, denetimleri 7/24 süreyle programlı olarak sürdürüyor. Bu denetimlerde, karaya çıkış noktalarından çıkan hamsiler, ekipler tarafından kontrol edilip e-seyir nakil onayı alındıktan sonra nakil belgesi düzenleniyor. 2024 yılı itibariyle, 965 ton hamsi ürününe e-seyir nakil onayı verilerek nakil belgeleri düzenlendi.
Yasalara Aykırı Faaliyetlere Karşı Etkin Denetimler
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, 2024 yılı boyunca gerçekleştirilen denetimlerin sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, toplamda 36 kişiye 1.881.272,00 TL idari para cezası uygulandığını belirtti. Ayrıca, mevzuatta yer alan yasal boy limitlerinin altında yakalanan 16 ton hamsi ve yaklaşık 1.5 ton istavrit balığına el konularak, mülkiyetlerinin kamuya geçirilmesine karar verildi.Kaplan, denetimlerin sadece kara üzerinde değil, denizlerde de devam ettiğini vurguladı. "Kontrol-1 gemimizle denizde gerçekleştirdiğimiz denetimlerde, Kalkan Balığı av yasağına aykırı olarak avcılık yapmaya çalışanlara yönelik operasyonlar yapıldı. Toplamda 18.500 metre uzunluğunda 21 takım Kalkan ağına el konuldu ve mülkiyeti kamuya geçirildi. Canlı kalan Kalkan balıkları denize geri bırakıldı, türün devamını sağlamak adına anaç balıklar Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne teslim edildi" dedi.
Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Denetimler Aralıksız Devam Ediyor
İsa Kaplan, denetimlerin sadece yasal ihlalleri önlemekle kalmayıp, denizlerimizdeki balık stoklarını koruma ve artırmaya yönelik de büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. "Denetimlerimiz mesai mefhumu gözetmeksizin, sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak için devam etmektedir. Trabzon’daki denetim faaliyetlerimiz, yalnızca bugünün değil, geleceğin de güvenli balıkçılığını garanti altına almak amacıyla titizlikle sürdürülmektedir" şeklinde konuştu.Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri denetim faaliyetleri ile balık stoklarının korunmasına, yasa dışı avcılığın önlenmesine ve sürdürülebilir balıkçılığın teşvik edilmesine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.