Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Genç Trabzon turizmi ile ilgili özel açıklamalarda bulundu

Trabzon'da turizme ihanete izin verilmeyecek! Başkan Genç net konuştu

KARADENİZ 19.07.2023 12:08:00 0
Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Genç Trabzon turizmi ile ilgili özel açıklamalarda bulundu

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç kentteki işletmelerde fiyat tarifesi olmamasının Trabzon turizmine verdiği zararın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ortahisar Belediyesi zabıta ekiplerinin bi konuda başlattıkları denetimin devam ettiğini ve ilk etapta 22 tesise para cezası uyguladıklarını söyledi. Genç, denetimlere Valiliğin de müdahil olduğunu sözlerine ekledi.

10 işletmeye kapatma cezası...

İLK etapta 22 tesiste denetim yaptıklarını, bunlara fiyat tarifesi olmadığı için para cezası uyguladıklarını kaydeden Genç, daha sonraki denetimlere Valiliğin de iştirak ettiğini ve 2. denetimde fiyat tarifesi bulundurmamakta direnen 10 işletmeye encümen tarafından kapama cezası verildiğini söyledi. Genç, denetimlerin Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile yapılan istişare sonunda karar verildiğini ve süreceğini kaydetti.

Şehri yönetenler harekete geçti

GENÇ, bu denetimlerin bir koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü ve kesinlikle göz yumulmayacağını belirterek “Bu kısa süreli bireysel kazancın, toplumsal ve sürdürülebilir kazanca halel getirmesine (ki bunun türkçe adı ihanettir) izin vermeyeceğiz.” dedi. Genç, turizmin öne çıktığı ilçe belediyelerinde de benzer uygulamalara geçileceği bilgisini verdi. Genç ayrıca basının duyarlılığına teşekkür etti. 

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, kentteki işletmelerde uygulanan fahiş fiyatların Trabzon turizmine verdiği zararı Günebakış Gazetesi’ne özel olarak değerlendirdi. Ortahisar Belediyesi zabıta ekiplerinin bu konuda başlattığı denetimleri ve uygulanan tedbirleri ele alan Başkan Ahmet Metin Genç, yapılan haksızlığa göz yummayacaklarını belirtti.

Günebakış Gazetesi olarak kendisine yönelttiğimiz, “Turizmin çöküş sürecine girmesinde pahalı fiyatlar, astronomik fiyatlar turisti kaçırıyor” biçiminde bir algı ve değerlendirme söz konusu.  Ortahisar Belediyesi'nin bu konuda bir eyleme öncülük ettiği bilgisine ulaştık. Trabzon'da etiket fiyatı yüksek ve fahiş fiyatlı 18 işletmeye para cezası kestiğiniz ve akabinde de konunun encümene intikal ettiği öğrenildi. Encümenden beklenen bir dizi ceza var. Bu müesseseler 3 gün ile bir hafta arası kapama cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Valilik ve Ortahisar Kaymakamlığı işbirliğiyle yürütüyorsunuz bu çalışmayı. Endişeniz nedir? Bu konuda neler yapıyorsunuz? Sorusuna yanıt veren Başkan Ahmet Metin Genç, geçtiğimzi yıl Trabzon’un turizm girdisinin 1 milyar dolardan fazla olduğunu vurguladı.

Turizmin şehir ekonomisi için önemine işaret eden Başkan Genç, bizzat kendisinin de esnafları ziyaret ederek uyarılarda bulunduğunu kaydederek, “Şu anda şehrimizin gelişen trendinin turizm olduğu, geçen yıl ilave 200 bin daha gelen turistlerle beraber şehrin 1 milyar 76 milyon Dolar ekonomik girdiye ve turizm gelirine sahip olduğu gerçeğini göz önünde bulunduralım. Bu konuda valimizin başkanlığında bizlerin de gerekli bütün tedbir ve önlemleri alarak, şehrin menfaatine hareket etmek gibi bir sorumluluğumuz ve bir zorunluluğumuz var. Bu manada son zamanlarda rutin denetimlerimizi yapıyorduk. Ama ben bu konuda yeme içme sektöründe ve kafe kafeterya sektöründe olmak üzere başta esnafımızı birer birer ziyaret ettim. Onlardan kesinlikle bu ziyaretçilere 1990’lı yıllarda Rus turist tecrübemizde olduğu gibi kötü bir şekilde intiba bırakmayalım, iyi uğurlayalım, tabiri caizse tavuğu bir defa da yemeyelim her yıl yumurta yiyelim şeklinde uyarılarda bulundum. Çünkü turizm artan bir gelir, şehrin girdisi. İşletmeleri birer birer gezdim, lokantacılarımız başta olmak üzere uyardım.” diye konuştu.

UYARILAR İŞE YARAMADI

Yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını ve fahiş fiyat uygulamasına devam eden işletmeler olduğunu belirlediklerini dile getiren Başkan Genç, “Ama maalesef son zamanlarda basına da yansıdığı şekliyle gördük ki bu tedbirlerimiz ve yaklaşımımız sonuç vermedi. Dolayısıyla 10-15 gündür ikişer kez yaptığımız meydan ağırlıklı denetimlerde, özellikle yeme içme sektörünün olduğu 22 tesiste fiyat tarifelerinin bulunmadığını tespit ettik. Hijyen konusunda denetimlerimiz de vardı. Onlar zaten rutindir ama tarifenin olmadığı tespiti üzerine işlem yaptık. Para cezası işlemi yaptık zabıta olarak. 1 hafta sonra tekrar gittiğimizde bu 22 işletmemizin 12 tanesi tarifelerinde hukuka uygun hale getirdiler ve gözle görülür şekilde yasaya, mevzuata uygun hale getirdiler. 10 tanesi ise aynı düzen devam ettiler, buna göz yumamayız.” ifadelerini kullandı.

“TRABZON'UN MENFAATİNE KİMSENİN HALEL GETİRMESİNE MÜSAADE ETMEM”

Vali İsmail Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile birlikte istişarede bulunarak, şehirdeki denetimlerin artarak devam ettirilmesi kararını aldıklarını söyleyen Genç, “Şehrimizin menfaati bu konuda bizim sorumluluğumuzu gerektirmektedir. Bu 10 işyerimizle ilgili ikinci kez para cezası işlemi yaptık ve encümenimizden çıkan kararla beraber kapatma işlemi de yaptık. Bu 10 işletmemiz önümüzdeki günlerde seri olarak kapatma işlemini icra edeceğiz. Yani bu konuda Trabzon'un menfaatine kimsenin halel getirmesine müsaade edemem, etmeyeceğim de. Kararlıyım, bunun herhangi bir riskine bakılmaksızın şehrin kamu yararına, kamu menfaatine uygun neyse yapılacak. Artarak devam edecek denetimlerimizle beraber de bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sayın Valimiz, Kaymakamımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla yaptığımız istişare sonucunda bu kararları aldık. Bugün itibariyle de kararımız çıktı. En kısa zamanda icra edeceğiz ve daha da sıkı bir şekilde takibatını da sürdüreceğiz. Bu konuda fırsatçılığa göz açtırmayacağım, şehrin menfaatine halel getiremeyiz. Çünkü bu şehirden olumlu ayrılan bir ziyaretçimiz bizim olumlu propagandamızı yapar ve olumlu bir turizm elçimiz olur, olumsuz ayrılan olumsuz bir irtibayla ayrılan ise aleyhe bir turizm elçimiz olur. Basınımıza bu konudaki duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Bu uygulamayı yapacağız, sürekli de devam ettireceğiz.” dedi.

ŞEHRİ YÖNETENLER HAREKETE GEÇTİ

İlk denetimlerde kurallara uymayan işletmelerin ikinci denetimde de aynı şekilde devam ettiklerini belirlemeleri halinde işletme kapatma cezası verdiklerini kaydeden Başkan Ahmet Metin Genç, turizme dönük ilçelerde de bu uygulamaların yapılmasını arzu ettiğini belirterek, “Bizim Belediye olarak fiyatın kıymetini denetleme yetkimiz yok. Eğer işletme tüccar ise bu denetim yetkisi ticaret odasınındır, esnaf ise esnaf odasınındır. Bizden bu manada fiyat denetleme yetkisinde sadece zabıta refakaten talep edilir ve o şekilde göndeririz zabıtamızı odalarımıza. Ancak bir işletmede fiyat tarifesinin gözle görülür şekilde bulunmasını kontrol etmek ve denetlemek ilçe belediyesinin yetkisinde ve sorumluluğundadır. Dolayısıyla biz bu yönüyle yaptığımız denetimlerde birinci denetimimizde hepsine para cezası uyguladık. Ama ikinci denetimimizde aynı şekilde 10 tanesinde olmadığını görünce encümene havale edip kapatma işlemi kararını aldık. Özellikle turizme dönük olan ilçelerimizde de aynı uygulamanın olmasını arzu ediyorum. Muhtemelen Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda diğer belediyelerimizle istişare sürecindedir. Bunu biz bir koordinasyon içerisinde yürütüyoruz. Göz yummayacağız artık. Bu kısa süreli bir bireysel kazancın toplumsal umumi ve sürdürülebilir kazancı halel getirmesine ki bunun Türkçe adı ihanettir, buna izin vermeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!