Aronya üretimi ve katma değerli ürünlerin pazarlanması için belediye, sanayi ve üniversite işbirliği güçlendiriliyor.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, beraberinde iş insanları Servet Mete, Birsel Mete ve KTÜ Maçka Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Onur Tolga Okan ile Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’i ziyaret etti. Ziyaretin odak noktası, Akçaabat Belediyesi’nin ekimine başladığı aronya bitkisiyle ilgili yapılan çalışmalar ve bu ürünün katma değerinin artırılarak pazarlanması üzerine yapılan projeler oldu.
“2030’DA 200 TON ARONYA HEDEFİ”
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, belediye olarak çiftçilerin ürettiği tarım ürünlerini işleyip paketleyerek satışa sunan Akçahasat markasının faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti. Ekim, bu yıl 10 binden fazla aronya fidesi dağıttıklarını ve 200 dönüm aronya bahçesinin yanı sıra bu alanın her geçen yıl arttığını ifade etti. Ayrıca, Akçaabat’ta 2030 yılında yıllık 200 ton aronya hasadı yapılması planlandığını belirterek, aronya ürünlerinin Akçahasat markası altında satıldığını ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda yapılacak çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
Ekim, aronya ve diğer meyvelerle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, bu ürünlerin tıbbi faydalarının bilimsel olarak kanıtlandığını ve bu nedenle aronya üretimine özel önem verdiklerini dile getirdi.
“KATMA DEĞERLİ ALTERNATİF ÜRÜNLERE ÖNEM VERİYORUZ”
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Akçaabat Belediyesinin üreticiye verdiği desteği takdir ederek, “Çiftçiyi destekleyecek ve köye dönüşü teşvik edecek projelere büyük önem veriyoruz. Akçaabat Belediyemiz de bu konuda önemli bir çalışma yürütüyor. Üretilen ürünlerin katma değerli şekilde pazarlanması konusunda ciddi bir çaba var. Özellikle aronya gibi geliştirilmeye açık ürünlerin iş dünyası ve üniversite ile iş birliği içinde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Çelebi, bu tür işbirliklerinin, yerel ekonomiyi canlandırmak ve bölgeye yeni fırsatlar yaratmak adına büyük önem taşıdığını belirterek, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in de bu konuda TTSO’ya tam destek verdiğini ifade etti.
Aronya'nın Gıda ve İlaç Sanayisinde Kullanımı Konusunda İstişareler Yapıldı
Ziyarette, aronya bitkisinin gıda ve ilaç sanayi alanlarında daha geniş bir kullanım potansiyeline sahip olması için yapılması gereken çalışmalar üzerine de istişarede bulunuldu. Aronya bitkisinin, sağlık alanındaki faydalarının yanı sıra, endüstriyel anlamda da değer kazanabileceği vurgulandı.
TTSO, Akçaabat Belediyesi ve KTÜ işbirliğiyle yürütülecek projelerle aronya ve benzeri alternatif ürünlerin üretimi ve pazarlaması konusunda önemli adımlar atılması hedefleniyor. Bu işbirlikleri, bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve yerel tarımı daha rekabetçi hale getirmek için büyük fırsatlar sunuyor.
Akçaabat’ın Aronya Yatırımları, Bölge Ekonomisine Katkı Sağlayacak
Bu işbirliği, yerel tarımın güçlendirilmesinin yanı sıra, Trabzon ve çevresindeki sanayi ve üniversite sektörleri arasındaki entegrasyonu artırarak ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır. Katma değerli ürünlerin üretilmesi ve pazarlanması adına atılacak her adım, bölgenin kalkınmasına büyük ivme kazandıracak.