Trabzon Vakfıkebir Ekmeği AB Yolunda: Türkiye’de İlk Olacak

Vakfıkebir Belediye Başkanı Fuat Koçal, Trabzon’un dünyaca ünlü Vakfıkebir Ekmeği’nin Avrupa Birliği tescili sürecinin Nisan ayında başlayacağını duyurdu.

KARADENİZ 19.03.2026 11:34:00 0
Trabzon Vakfıkebir Ekmeği AB Yolunda: Türkiye’de İlk Olacak

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesine özgü ve Türkiye’de “onsuz yemeğe başlanmaz” denilen Vakfıkebir Ekmeği, Avrupa Birliği nezdinde tescil edilmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli proje kapsamında, tescil süreci için Proked Akademi ile sözleşme imzalandı.

Fuat Koçal, proje kapsamında coğrafi işaret danışmanı Mesut Kaplan ile ekmeğin AB başvuru dosyasının hazırlanacağını belirtti. Başkan Koçal, “Hocamız Nisan ayı ortasında ilçemize gelecek. Bu süreç, ülkemiz, ilimiz ve ilçemiz için büyük bir prestij ve tanıtım fırsatı sunacak. Ürünümüz, 27 Avrupa ülkesinde tanınacak ve tescillenecektir” dedi.

Projenin, fırıncılara Avrupa’da tescilli Vakfıkebir Ekmeği üretme imkânı sağlayacağını ve böylece yeni istihdam alanları oluşturacağını ifade eden Koçal, Trabzon’un ilk AB tescilli ürününü listede yer alacak olmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar ve ekibine süreçteki destekleri için teşekkür etti.

Vakfıkebir Ekmeği’nin AB tescili, Trabzon’un ve Türkiye’nin gastronomi ve kültürel mirasına uluslararası düzeyde prestij kazandıracak bir adım olarak görülüyor.

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ

Perşembe false 12.3 ° / 5.8 °
Cuma false 11.3 ° / 6.4 °
Cumartesi Güneşli 12.1 ° / 5.9 °