Türkiye'nin doğal afetlere karşı hazırlıklı olması ve iklim değişikliği kaynaklı riskleri azaltması için önemli bir adım atıldı.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 'Türkiye'de iklim değişikliğinden kaynaklanan afet risklerinin azaltılması ve uyum konusunda AFAD'ın kapasitesinin artırılması için teknik destek' projesi kapsamında 'Trabzon Afet Uyum Planı' çalıştayı başladı.
Bu önemli çalıştayın açılışında konuşan AFAD Trabzon İl Müdürü Ömer Kıratlı, Trabzon'un son zamanlarda yaşadığı sel, heyelan ve orman yangını gibi doğal afetlerle başa çıkmak için yapılan çalışmalara dikkat çekti. Kıratlı, "Küresel iklim değişikliği ve kuraklık ile ilgili daha önce yapmış olduğumuz çalışmalar var. Umut ediyorum ki bu çalışmalarımızın bu çalıştaya katkısı olacaktır. Bu çalıştayın özellikle ilimiz için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Çünkü bizim gerek seller, heyelanlar ve son zamanlarda orman yangınlarıyla epey başımız muzdarip. Hepimiz için bu çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz ise, son yıllarda Türkiye'de ve dünya genelinde meteorolojik ve hidrojeolojik afetlerin ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Aşırı yağışlar, sel ve taşkınlar, orman yangınları ve artan sıcaklıklar gibi etkenlerin sağlık problemlerini artırdığını vurgulayan Yılmaz, "Son yıllardaki bu artışlar bize iklim değişikliği kaynaklı afetlerin artık hayatımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemeye ve bu konuda kurumların duyarlılık göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.
Bugün başlayan 'Trabzon Afet Uyum Planı' çalıştayında, Trabzon'un iklim değişikliği kaynaklı afet riskleri, kırılganlıkları ve alınan önlemleri değerlendirmek amacıyla bir araya gelindi. Çalıştayın sonunda, Trabzon'un önümüzdeki yıllarda uygulayacağı afet uyum eylem planı da taslak halinden nihai hale getirilmiş olacak.
Bu proje, Türkiye'nin doğal afetlere karşı hazırlıklılığını artırmak ve iklim değişikliği ile mücadele etmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Trabzon'daki bu çalışma, diğer büyükşehirlerde de benzer planların geliştirilmesine öncülük edebilir.