Trafik Sigortası Neleri Kaşılar, 2025 Teminat Limitleri Ne Kadar?

Araç türü, trafik sigortası primlerini etkiler. Otomobil, motosiklet ya da kamyonet gibi araç türlerine göre primler değişir.

GÜNCEL 24.01.2025 16:10:00 0
Trafik Sigortası Neleri Kaşılar, 2025 Teminat Limitleri Ne Kadar?
  • Trafik sigortası eğer kazada kusurluysan karşı tarafın maddi ve bedeni hasar masraflarını karşılar.
  • Maddi hasarı 300.000 TL'ye kadar, sağlık giderlerini de 2.700.000 TL'ye kadar öder.
  • Trafik sigortası yaptırmak hem yasal olarak zorunludur, hem de kaza sonucu bütçeni korur.

Karayolları Trafik Kanununca her aracın yaptırması gereken Zorunlu Trafik Sigortası, olası bir trafik kazası durumunda karşı tarafın yani üçüncü şahısların hasar masraflarını, poliçede belirtilen limit ve teminatlar doğrultusunda güvence altına alan zorunlu sigorta çeşitlerinden biridir. Yani kazaya neden olduğun bir durumunda meydana gelen bir hasar varsa karşı tarafın masrafları, trafik sigortası poliçene göre sigorta şirketi tarafından ödenir. Trafik sigortası neleri karşılar sorusu hasarın ödenmesi konusunda oldukça önemlidir. Şimdi trafik sigortasının kapsamı hakkında tüm merak edilenleri açıklayalım.

Trafik Sigortası Teminat Limitleri 2025 Limitleri Ne Kadar?

Trafik sigortası kaza sonucu karşı tarafın maddi ve bedeni hasar masraflarını her yıl belirlenen limitler dahilinde karşılar. 2025 limitleri şöyledir:

Araç Türü*Sağlık GideriSakatlanma ve ÖlümMaddi Zararlar
 Kişi BaşıKaza BaşıKişi BaşıKaza BaşıAraç BaşıKaza Başı
Otomobil / Taksi2.700.000 TL13.500.000 TL2.700.000 TL13.500.000 TL300.000 TL600.000 TL
Kamyonet, Kamyon, Minibüs veya Çekici2.700.000 TL18.000.000 TL2.700.000 TL27.000.000 TL300.000 TL600.000 TL
Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlar2.700.000 TL13.500.000 TL2.700.000 TL13.500.000 TL300.000 TL600.000 TL
Motosiklet ve Yük Motosikleti2.700.000 TL8.100.000 TL2.700.000 TL8.100.000 TL300.000 TL600.000 TL
Minibüs (sürücü dahil 10-17 koltuk)2.700.000 TL6.075.000 TL2.700.000 TL6.075.000 TL300.000 TL600.000 TL
Otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk)2.700.000 TL15.795.000 TL2.700.000 TL15.795.000 TL300.000 TL600.000 TL
Otobüs (sürücü dahil 31+üstü koltuk)2.700.000 TL31.590.000 TL2.700.000 TL31.590.000 TL300.000 TL600.000 TL

 

* Araç türü, trafik sigortası primlerini etkiler. Otomobil, motosiklet ya da kamyonet gibi araç türlerine göre primler değişir. Kamyonet trafik sigortası fiyatları sayfamızdan kamyonet türü için ayrıca bilgi alabilir, teklif alma işlemlerini yapabilirsin.

Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamı Nedir?

Karşı araçta oluşan hasarlar ya da karşı tarafta oluşan manevi bir zarar, yüksek tazminat ödemeleriyle sonuçlanabilir. Bu durumların kurtarıcısı ise trafik sigortasıdır. Trafik sigortası; olası bir kazada kusurlu tarafın karşı tarafa verdiği maddi ve bedeni zararlar ile sağlık masraflarını sakatlanma ve ölüm dahil olmak üzere belirli limitler dahilinde teminat altına alır. Araç trafik sigortası sözleşmesinin kapsamı ve teminat bedelleri, sigorta şirketine ve aracın durumuna göre değişebilir. Avantajlı bir sözleşmeye sahip olmak için poliçe incelenmeli, ana ve ek teminatlar hakkında bilgi sahibi olunmalı, farklı sigorta teklifleri değerlendirilmeli ve tüm ihtiyaçlar poliçeye dahil edilmelidir. Eğer ilk defa araba alacağım sigorta hakkında tavsiyelere ihtiyacım var diyorsan yazımızı okuyabilirsin.

Trafik sigortasının kapsamına göre ödenen prim miktarı farklılık gösterebilir. Karşı taraf, üçüncü kişiler ve kamu mallarına verilen zararlar, poliçenin ödeme kapsamına girer. Örneğin, yolda seyir halindeyken bir elektrik direğine çarparsan ya da kaza sırasında yol tabelasını devirirseniz bu hasarı sigorta şirketin senin adına karşılar. Sadece kamu malları değil; dükkân, ev ve bahçe gibi üçüncü kişilerin malları da ödeme kapsamına girer.

Trafik sigortasından faydalanmak için öncelikle poliçende belirtilen limit ve teminatları bilmen gerekir. Kusurlu olduğun bir trafik kazasında ortaya çıkan hasarlarda neyin karşılanıp neyin karşılanmayacağını bilmen önemli. Bu noktada kazadaki kusur oranları devreye girer.  “Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?” merak ediyorsan yazımıza göz atabilirsin.


Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Trafik sigortası neleri karşılar sorusunu madde madde yanıtlayalım;

  • Trafik kazası sonucunda karşı tarafa verilen zararın masrafları
  • Elektrik direği, lamba gibi kamuya ait mallara kasti olmayarak verilen zararlar
  • Ev, dükkan ve buna benzer üçüncü kişilere ait mallara verilen hasarlar
  • Kaza sırasında vefat edenlerin defin ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa onların masrafları
  • Trafik kazasında yaralanan kişilerin kısmi ya da süresiz çalışamaz duruma gelmesi halinde o kişilerin ekonomik gelirinin azalması ya da kesilmesi ve baktığı kişilerin destekten yoksun kalması durumlarında meydana gelen masraflar
  • Kaza sonucunda suçlu değilseniz ve buna rağmen karşı taraf sizin haksız olduğunuzu iddia edip size dava açıyorsa avukatlık ücretleri için savunma masrafları

Trafik kazası söz konusu olduğunda maddi hasarların yanı sıra bedeni zararlar da ortaya çıkabilir. Kişilerde meydana gelen yaralanmalar trafik sigortasının teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak ilk yardım hizmetleri, muayeneler, tedaviler, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası tarafından karşılanır. Sigorta poliçesinin kapsamını artırmak için ek teminatlara göz atabilirsiniz. Ferdi kaza teminatı, yangın konut paketi, yol yardım hizmeti, ihtiyarı mali mesuliyet ve mini onarım teminatı ek teminatlar arasında sayılabilir. Kendi aracın ile ilgili teminatların da olduğu tamamlayıcı trafik sigortası yazımızdan bilgi alabilirsin.

Trafik Sigortası Kamu Malına Zararı Karşılar?

Trafik sigortası kaza sırasında kamu mallarına gelen zararı karşılar. Elektrik direği gibi kamuya ait bir mal kaza sonucu hasar gördüyse trafik sigortası kapsamı içerisinde sayılır. Hasarın ödenmesi yine limitler içerisinde yapılır. 

Trafik Sigortası Doğal Afeti Karşılar mı?

Trafik sigortası kaza sırasında karşı tarafa verdiğin zararları karşıladığı için doğal afetlerin aracına vereceği zararlar, trafik sigortandan değil kasko sigortan tarafından ödenebilir.

"Sigorta Doğal Afeti Karşılar mı?" başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar?

Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. 2025 için limitler araç başına 300 bin TL’ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 600 bin TL olarak belirlenmiştir. Trafik sigortası ana teminatları, ek teminatları, çeşitleri, hasarsızlık indirimi ve ek primler değişkendir. Eğer bu miktarın üzerinde bir hasar meydana gelirse kusur oranı dikkate alınır ve eğer kasko sigortan yoksa kazanın teminat limitleri üzerinde kalan kısmını senin karşılaman gerekir.

Her sigorta poliçesinde olduğu gibi trafik sigortasında da sahip olduğun poliçede yazan teminat limitleri, olası bir trafik kazasında sigorta şirketinin hasarların ne kadarını karşılayacağını belirler. Zorunlu Trafik Sigortası limitleri, trafik kazasının ardından her zaman bütün masrafları karşılamaz. Trafik sigortası kazanın ne kadarını öder sorunun cevabı teminat limitleri dahilinde ödeme olmasıdır. Seçilen her teminatın da bir üst limiti vardır. 

Trafik Sigortası Teminatları Nedir?

Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere trafik sigortası limitleri dahilinde karşı tarafın zarar masrafları karşılanır. Trafik sigortası teminatları; sağlık giderlerii,sakatlanma/ölüm durumları ve maddi zararlar için belirli limitlere sahiptir. Bu aşamada trafik sigortası ana teminatları ne anlama geliyor açıklayarak ilerleyelim.

Kaza Başına Maddi Teminat Nedir?

Kaza başına maddi teminat, trafik kazası sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü kişilerin maddi varlıklarına ya da kamu mallarına zarar verilmesi durumunda hasar masraflarını karşılar. Kazada karşı tarafta zarar görenler arasında oransal olarak dağıtılarak ödenir. 

Araç Başına Maddi Teminat Ne Demek?

Araç başına maddi teminat, kaza sırasında karşı taraftın aracında oluşabilecek maddi zararları güvence altına alır. 2025 yılında karşı aracın zararları 300.000 TL limitiyle kusurlu olan tarafın trafik sigortası tarafından ödenir.

Sağlık Gideri Teminatı Nedir?

Sağlık gideri teminatı, kaza sonucunda karşu tarafın bedensel zarar görmesi durumunda  tedavi giderlerinin karşılanmasıdır. Sağlık tedavi giderleri ve kişinin çalışma gücünün azalması sonucu ortaya çıkan zararlar bu teminat kapsamındır. Kişi ve kaza başına göre limitler dahilinde ödenir.

Ölüm ve Sakatlanma Teminatı Nedir?

Ölüm ve sakatlanma teminatı, trafik kazası sonucu karşı taraftın ya da üçüncü kişilerin sakatlanması veya vefatı durumunda karşı tarafa tazminat verilmesidir. Karşı tarafta zarar gören kişilerin yakınlarının ileride uğrayabilecekleri ekonomik kayıplar da bu teminat kapsamındadır. Kazada zarar durumuna göre kişi ve kaza başına olarak belirli limitlerle ödeme yapılır.

İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı Nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı, kaza sonucu kusurlu tarafın karşı tarafa verdiği hasar masrafının trafik sigortasından kalan kısmını ödeyen sigortadır. İMM nedir yazımıdan detayları öğrenebilirsin.

Standart trafik sigortalarında İMM teminatı olmaz, ek teminatlı trafik sigortalarında olabilir. Ek teminatlı trafik sigortalarının primleri de standart poliçelere göre daha yüksektir. İMM kasko sigortası içinde ek teminat olarak ya da ayrıca tek bir sigorta şeklinde de satın alınabilir.  İMM sigortası teklifi alarak fiyat ve teminat detaylarına ulaşabilirsin.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Trafik Sigortası aşağıda sıralanan durumlarda ödeme yapmaz. 

  • Sigortalı aracın hareket halinde değilken verdiği zararlarda
  • Kaza sonucu ortaya çıkabilecek iş durması ya da gelir kaybı gibi dolaylı zararlarda
  • Kaza sonucunda sigortalı kusurluysa kendi aracının zararlarında
  • Karşı tarafın yanlarında bulunan eşyaları dışında römorklarda taşınan malların zararlarında
  • Kazadan dolayı oluşabilecek manevi  tazminat talep ve davalarında
  • Sigortalının aracı çalındığında bir kazaya karışırsa ortaya çıkacak maddi hasarlarda
  • Patlayıcı madde taşıması sonucu meydana gelebilecek zararlarda
  • Kaza yapan araçların aynı kişiye ait olması durumunda
  • Aracın satışı için bırakıldığı ya da bakıma verildiği ortamda kaza gerçekleşirse

trafik sigortası ödeme yapmaz. Yani yukarıdaki durumlar trafik sigortası kapsamı dışındadır.

Sigorta Kendi Aracının Hasar Masrafını Karşılar mı?

Trafik sigortasının ödeme yapmacağı kısımda da bahsettiğimiz gibi kazada kusurlu tarafın sigortası kendi aracındaki hasarları ödemez. Kazada kusurlu tarafın trafik sigortası karşı tarafın maddi ve bedeni hasar masraflarını karşılar. Kendi aracındaki hasar masrafları için kasko sigortası yaptırmak gerekir. Kaza senaryosunu tersinden düşünürsek yani kazada karşı taraf kusurluysa ve senin aracına zarar verdiyse onun trafik sigortası senin arabandaki hasarı öder. Trafik sigortasında genel kural kusur oranında karşı tarafın ödeme yapmasıdır. 

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmayı İhmal Etme!

Umarız başına gelmez ancak senin sebep olduğun bir kazada karşı tarafa vereceğin zararı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilirsin. Böyle bir durumda ödemen gereken tutar, trafik sigortası poliçesi için ödeyeceğin prim ücretinden çok daha fazla olur. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ