Çelebi, sıkı para politikalarının finansmana erişimi zorlaştırdığını, üretimin yüksek olmasına rağmen satış ve rekabet sorunlarının sürdüğünü belirtti.
Çelebi, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’nda iş dünyasının öncelikli taleplerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ilettiklerini aktararak, iş gücü temininin en kritik başlık olduğunu vurguladı.
Mevcut maliyet yapısının hem iç piyasada hem de ihracatta rekabeti zorlaştırdığını ifade eden Çelebi, “Üretiyoruz ama satamıyoruz. Satsak bile rekabet edemiyoruz. İhracatta yaşanan daralmanın temel nedeni budur” dedi.
Çelebi, TÜİK’in 2024 verilerine göre Trabzon’da kişi başına gelirin 345 bin 969 liraya yükseldiğini ancak Türkiye genelinde 81 il arasında 52’nci, 30 büyükşehir arasında ise 22’nci sırada bulunduğunu hatırlattı. İstanbul, Kocaeli ve Ankara kişi başına gelirde ilk sıralarda yer alırken, Trabzon Doğu Karadeniz’de Artvin ve Rize’nin ardından üçüncü oldu.
46 ilin Türkiye ortalamasının üzerinde artış sağladığını kaydeden Çelebi, Trabzon ve bölge illerinin ortalamanın altında kalmasının dikkat çekici olduğunu belirtti.
Resmi verilerin ilgili bakanlıklar tarafından yakından takip edildiğini ifade eden Çelebi, Trabzon’un milli gelirden daha fazla pay alması için atılacak adımları desteklediklerini söyledi. Özel sektörün üretim, istihdam ve ihracat yoluyla sorumluluk almaya devam ettiğini dile getiren Çelebi, yeni açılımlar ve destek mekanizmalarının önemine dikkat çekti.
Çelebi, Tonya’da hayata geçirilmesi planlanan Organize Tarım Bölgesi Projesi’ne değinerek, coğrafi işaretli Tonya Tereyağı üretiminin güçlendirileceğini açıkladı. İlk etapta 1 milyon metrekarelik alanda planlanan projede modern kapalı sistem ahırlar, işleme fabrikası, gübre ve enerji tesisleri ile veterinerlik hizmetleri yer alacak.
“Tonya’nın hayvancılıkta eski güçlü günlerine dönmesi en büyük hedefimiz. Üretim odaklı kalkınma, Trabzon’un ekonomik sıralamadaki yerini yukarı taşıyacaktır” diyen Çelebi, bölgedeki süt üretiminin bu projeyle yeniden ivme kazanacağına inandığını belirtti.