Tüp Bebek Tedavisini Başarıyla Tamamlamak Elinizde!

Her türlü doğal yolu deneyen ancak çocuk sahibi olamayan çiftler son çare olarak tüp bebek yöntemine başvuruyor. Uzun ve zorlu geçen bir yolculuk olan bu tedaviye hazırlanırken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var.

SAĞLIK 20.08.2023 10:15:00 0
Tüp Bebek Tedavisini Başarıyla Tamamlamak Elinizde!

Bebek sahibi olmak için kullanılan tüp bebek yöntemi büyük umutlarla çıkılan bir yolculuk. Bu tedavi hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlu olabiliyor. Ancak kendinizi hazırlamak ve başarılı, sağlıklı bir hamilelik şansınızı en üst düzeye çıkarmak için atabileceğiniz adımlar var.

TEDAVİ ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Uzmanlar tüp bebek yolculuğuna başlamadan önce, vücudu farklı şekillerde tedaviye hazırlamak gerektiğini belirtiyor. 

  • Sağlıklı, dengeli bir beslenme tarzı benimseyin. 
  • Doğum öncesi vitaminleri almaya başlayın.
  • Sağlıklı kilonuzu koruyun.
  • Sigara içmeyi ve alkol almayı bırakın.
  • Bulaşıcı hastalıklara maruz kalma riskine sokabilecek ve tedaviyi geciktirebilecek herhangi bir ülke veya bölgeye seyahat etmekten kaçının.
  • Kafein alımınızı azaltın veya tamamen ortadan kaldırın.

Uzmanlar bu süreçte stres ve kaygı seviyenizi azaltmak için bazı önerilerde bulunuyor. Meditasyon, günlük tutmak ve bir kısırlık destek grubuna katılmak, doğurganlık tedavilerinin getirdiği stresi yönetmek için faydalı olabilir. 

YOGA VE AKUPUNKTUR STRESİ AZALTIYOR

Hastalar, anksiyete ve stresi azaltmak için yoga ve akupunktur gibi tekniklere de yönelebilir. Yoga, doğurganlık zorluklarına eşlik edebilecek stresi azaltmaya yardımcı olduğu için, gebe kalmaya çalışan insanlara tavsiye ediliyor. Bunun dışında bu yöntem daha iyi endokrin fonksiyon ve hormonal denge sağlıyor. Yeni araştırmalar, tüp bebek tedavisi sırasında embriyo transferinden hemen önce ve hemen sonra uygulanan akupunkturun, hastayı rahatlatarak ve rahme kan akışını iyileştirerek kadının gebelik şansını artırabileceğini gösteriyor.

BABA ADAYLARI SÜRECE NASIL HAZIRLANMALI? 

Öte yandan bu yolculukta baba adaylarının da dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. 

  • Tüp bebek uygulamasından en az 3 ay öncesinden çok sıcak ortamlarda bulunmamak. Çünkü sıcak hava sperm üretimini ve sperm kalitesini bozuyor.
  • Tedaviden 2 ay önce ateşli hastalık geçirmişse bunu doktora mutlaka söylemek.
  • Genital organlarında iltihap varsa işlemden önce mutlaka tedavi ettirmek. 
  • Sürekli kullandığı ilaçlar hakkında doktoru bilgilendirmek.
  • Tedaviye başlamadan 3 ay önce sigara ve alkolü bırakmak. 

Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası kadının 30 dakika klinikte yatarak dinlenmesi gerekiyor. Transferden 1-2 gün sonraya kadar uzun araç yolculuğu yapmamakta fayda var. Embriyo transferi yapıldığı gün duş alınmamalı. Anne adayının basit ev işleri yapmasının bebeğe zararı yok. Hapşırma ve öksürme de embriyonun tutunmasını etkilemiyor. 

TRANSFERDEN 11 GÜN SONRA TEST YAPILMALI

Embriyo transferinden 11 gün sonra gebelik testi yapılarak gebelik oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bu süreçte ağır spor aktivitesi, atlama, zıplama yapılmamalı. Sigara ve alkol kesinlikle yasak. 

ANNE ADAYINDA FİZİKİ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANABİLİR

Embriyo transferinden 2-3 gün bazen de 8-10 gün sonra annede göğüslerde şişkinlik, dolgunluk, kasıklarda ağrı ve hafif kahverengi lekelenmeler olabilir. Bunlar gebeliğin erken belirtileri olarak kabul ediliyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

admin admin