Aslında en sakin ve pasif durumda kaldığımız uyku halinde neden terleriz? Vücudun doğal bir tepkisi olan terleme bazen ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Uzmanlar bu noktada etkili olan 7 nedeni sıralıyor.
Nemli çarşaflar ve sırılsıklam pijamalarla uyanan herkesin bildiği gibi gece terlemeleri hiç hoş bir durum değil. Güne huzursuz başlamanıza neden olan bu tablo kirli çamaşır yığınınıza fazladan yük bindirir.
Uzman Natalie Barnett, gece terlemelerinin çoğu zaman vücudumuzun çekirdek vücut sıcaklığını düşürmek için verdiği normal bir tepki olduğunu belirtiyor. Barnett "Geceleri ara sıra terleme oluyorsa, endişelenecek bir şey yoktur. Muhtemelen uyku ortamınızda veya davranışlarınızda basit ayarlamalar yaparak bu sorunu çözebilirsiniz." ifadesini kullanıyor.
Uykudaki terleme vücudun çevreye verdiği normal tepkiler olsa da, bir sağlık sorununu da işaret edebilir. Psikiyatrist ve uyku doktoru Chester Wu bu noktada 7 neden sıralıyor.
Eğer uyku ortamınız çok sıcaksa siz uyurken vücudunuz terleyecektir. Wu'ya göre sıcaklığı doğru ayarlamak ise her zaman kolay değil. Uykunuzda terlemenin nedeninin bu olup olmadığını görmek için oda sıcaklığınızı ve nemi izleyin. Bu noktada Uzman Natalie Barnett'in önerisi pencereleri açmak veya bir vantilatör kullanmak.
Gecelik ve nevresimlere de dikkat etmek gerekiyor. Yaz aylarında daha hafif giyinmenin yanı sıra nefes alabilen ve nem çeken kumaşlar seçilmeli. Çarşafların da mevsime uygun olması lazım.
Wu'ya göre, bazı insanların uykuya dalmaya yardımcı olduğunu düşündüğü içkiler aslında normalden daha fazla terlemeye yol açıyor. Kalp atış hızınızı artıran alkol nefes almayı zorlaştırıyor. Her ikisi de vücut ısısını yükselterek kişiyi terletebiliyor.
Uzmanlar uykunuzda aniden normalden daha fazla terliyorsanız, "stres ve kaygı seviyenizi kontrol edin" diyor. Barnett'a göre, çok stresli olduğunuzda beyniniz tepki veriyor ve vücudunuzda hem kalp atış hızınızı artıran hem de hormonları serbest bırakan fizyolojik değişikliklere neden oluyor. Bu tepkiler de terlemenin artmasına neden olabiliyor. Wu ise stresin geceleri aşırı terlemeye yol açabilen kabuslara ve panik ataklara neden olabileceği konusunda da uyarıyor.
Bazı ilaçlar yan etki olarak terlemenin artmasına neden olabilir. Barnett'e göre özellikle antidepresanlar veya diyabet ilaçları hayli etkili. Geceleri terlemeye neden olabilecek diğer ilaçların arasında ağrı kesiciler ve kalsiyum gibi bazı besin takviyeleri var.
Hormonal değişiklikler geceleri terlemenin önemli bir nedeni olabilir. Barnett, "Menopoza giriyorsanız veya adet döngüsü sırasındaki hormonal değişiklikler nedeniyle bile terleme artışı yaşayabilirsiniz" diyor. Yaygın bir menopoz semptomu olan sıcak basması günün ve gecenin herhangi bir saatinde olabiliyor.
Tüm bu olasılıkların dışında hiperhidroz adı verilen bir terleme bozukluğu da bu soruna yol açabilir. Terlemeye neden olabilecek diğer durumlar ise düşük kan şekeri, aşırı aktif tiroid gibi hormon bozuklukları, bakteriyel enfeksiyonlar, reflü hastalığı, romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar, nörolojik durumlar, lösemi ve Hodgkin lenfoma gibi bazı kanserler olarak sıralanıyor.