BAYRAK: 1kg yaş çay, 1 ekmek kıyaslaması zammı geri çektirdi.
Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, Nisan ayı içerisinde almış olduğu ekmek zammı kararını 24 Mayıs’ta yapılan toplantı ile 1 Haziran 2024 tarihinde uygulayacağını ilgili kurumlara bildirdi. Buna göre, halihazırda 250 gramı 10 TL’den satılan ekmek, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren aynı gramajda ve 12.50 TL’den satışa sunulacaktı. Yapılan açıklamada zammın ileri bir tarihe ertelendiği bilgisine ulaşılmıştı.
BAYRAK: 1kg yaş çay, 1 ekmek kıyaslaması zammı geri çektirdi.
Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak 1 kilogram yaş çay 1 ekmek kıyaslaması ekmek zammını geri çekmiştir. Diyerek konuyla ilgili açıklamalarına şu ifadelerle devam etti.
Ekmek fiyatı 1 yılda % 150 artış gösterirken yaş çay 1 yılda ℅54,5 zam almıştır. Yaş Çaydaki maliyeti hesaplarsak bir kilo çayın maliyeti 7 Türk lirası olduğunu görüyoruz. Bu hesaplamaya göre bir kilo çaydan üreticimizin elinde kalan 10 Türk lirasıdır. Yani bir kilo çay bir ekmek almaktadır. Geriye doğru hesapladığımızda 2023 başlarında bir kilo yaş çay parasıyla 2. 3 ekmek alınabiliyordu. Kamuoyunda tartışmaya açtığımız 1 kilo yaş çay parası bir ekmek zor alıyor söylemlerimiz ekmeğe gelecek olan zammı geri çekmiştir. Çünkü ekmeğe gelecek zamla bir ekmeğin 12.5 Türk lirası olduğunu düşünürsek maliyetler çıkıldığı zaman "bir kilo yaş çay parası bir ekmek bile almıyor" tartışmaları başlayacağından ekmeğe verilecek zam ileri bir tarihe ertelendi. Ekmeğe verilecek zammın geri çekilmesinin sebebi yaş çay taban fiyatının gözler önünde nasılda değer kaybettiğini gizlemek kamuflaj etmek içindir.
"Kuruçay'a%224, yaş çaya 54,5"
Kuruçay'a bir yılda %224 zam yapılmasına karşın yağmur çamur demeden, üreticinin bin bir zorluklarla Zorlu arazi şartlarında toplayıp kan ter içinde sırtında taşıyarak Binbir emekle çay alım yerlerine getiren Emekçi vatandaşların alın teri olan yaş çaya bir yılda 54,5 zam yapılması kabul edilemez.Üreticimizin alın terinin karşılığı bu zam oranı olamaz. Çilekeş üreticimiz bunca eziyete karşın üreticimize reva görünen 17 +2 taban fiyatı kabul edilemez. Üreticimiz arazide 1 kilo çay toplayıp Satıyor fakat şehre inip 1 kilo yaş çay parasına bir bardak çay içemiyor. 1 kilo yaş çayın maliyeti düştükten sonra 10 Türk Lirası olmasına karşın Rize'de bir bardak çay 15 Türk lirası karşılığında satılıyor. Bu haksızlıktır. Üreticinin sırtından geçinmektir. Emekçilerin alın terini sömürmektir. Dedi