Sıcaklıkların yükselmesi, deniz kıyısında tatil yapanları sevindirse de yaşlılar ve bebekler için risk teşkil ediyor. Sıcak çarpması tehlikesine karşı özellikle bu kişiler için önlem alınması şart.
Hava sıcaklıkları oldukça yüksek seyrediyor. Yurdun çoğu bölgesinde termometreler 40 dereceleri aşmış durumda. Bu durum sağlık üzerinde olumsuzluklara yol açıyor.
Yüksek sıcaklıklar özellikle yaşlılar, bebekler, küçük çocuklar, hamile ve emziren kadınlar, fazla kilolu veya obez olanlar, sıcak bir ortamda yoğun bir şekilde çalışanlar ve kronik hastalığı olanlar için risk teşkil ediyor. Bahsi geçen kişiler gerekli önlemleri almazsa değişen şiddette patolojik durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu durum ise ciddi hastalıklara, hatta ölüme neden olabiliyor.
Sıcak çarpması şiddetli baş ağrısı, zayıflık, ödem, bayılma, kan basıncında düşüş, yol tutması, kusma ve çarpıntı gibi belirtilere yol açıyor. Vücut ısısında ani artış yaşanan kişinin cildi kuruyor, kırmızı bir renk alıyor. Dilde kuruluk ve şişme,
bilinç bulanıklığı ve net konuşamama gibi daha ciddi durumlar da yaşanabiliyor.
Uzmanlara göre bu tür semptomları yaşayan bir kişi derhal hastaneye götürülmeli. Doktor kontrolüne kadar ise vücut ısısını düşürmek için önlemler alınmalı.
Sıcak çarpması yaşamamak ve bu durumdan korunmak için ise klimalı odalarda kalınmalı. Gözenekli malzemeden yapılmış açık renkli giysiler giyilmeli. Başın havalandırılmasını sağlayan malzemeden yapılmış şapka kullanılmalı. Güneş ışınlarına karşı koruma sağlayan camlara sahip gözlükler kullanılmalı. Özellikle bebekler ve yaşlıların güneşe maruz kalmasından kaçınılmalı.Az ve yağ oranı düşük hafif yemekler tüketilmeli.