Yaz mevsiminin en meşhur meyvesi kuşkusuz karpuz. Lezzetli ve az kalorili olan bu meyve bazen diyetlerin de ana malzemesi olabiliyor.
Hafif ve lezzetli olması sebebiyle yaz aylarının en sevilen meyvesi olan karpuz bazı insanlar için çok önemli bir diyet ana malzemesi. Düşük kalorili bir gıda olduğu için karpuz diyeti bir detoks olarak da görülüyor.
Sosyal medyada ve internette, birçok kişi bu şekilde çok fazla kilo vermekle övünüyor. Abur cubur yemeyi bıraktıklarını, bunun ciltlerini temizlediğini, daha fazla zihinsel netlik ve enerjiye sahip olduklarını, kendilerini daha hafif ve daha az şişkin hissettiklerini iddia edenlerin sayısı oldukça fazla. Ancak beslenme uzmanları bunlara katılmuyor.
Beslenme uzmanı Bonnie Taub-Dix'e göre karpuz diyetiyle ilgili tavsiyeler, insanın kurtulması gereken toksinlerden daha zehirli. Dix, "İnternette bu tür diyetlerin tanıtımını yapanların, birçok insanı, özellikle de gençleri ve kızları nasıl ve ne kadar etkilediklerinin önemini anlamamaları utanç verici" şeklinde konuşuyor.
Başka bir beslenme uzmanı Samantha Cassetty ise karpuzun büyük bir hayranı olduğunu, ancak bununla diyet yapmanın doğru olmadığını dile getiriyor. Cassetty bunu "Karpuz çok sağlıklı bir besindir, ancak sadece onu yemenin sağlıklı bir şey olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Aslında tam tersi. Sadece karpuz yiyerek toksinlerden kurtulabileceğiniz fikri tamamen yanlış." cümleleriyle ifade ediyor.
Yani hem Cassetty hem de Taub-Dix genel olarak arındırıcı diyetlere karşı.
Karpuz diyetinde, belirli sayıda gün boyunca karpuzdan başka bir şey yememek gerekiyor. Bazı diyet önerilerinde ne kadar karpuz yeneceğine dair talimat yok. Diğerleri ise belirli bir miktar öneriyor. Karpuzdan başka bir şey yemediğiniz günler sona erdikten sonra, bazı diyetler bol miktarda karpuz eşliğinde hafif yemekler ekliyor. Diğerlerinde ise, standart beslenmeye geri dönülebiliyor.
Ne zaman kalorileri büyük ölçüde kısıtlarsanız, kilo vermeniz muhtemel. Asıl soru ise şu olmalı: Karpuz diyeti kilo vermenin güvenli ve etkili bir yolu mu? Cassetty, "Bu diyet size kilo vermeyle ilgili becerileri öğretmiyor. Bunu bir kez durdurduğunuzda, muhtemelen kaybettiğiniz ağırlığı ve muhtemelen daha fazlasını geri alacaksınız, ki bu kötü." ifadesini kullanıyor.
Eylül 2018'de yayınlanan bir makaleye göre, karpuzda bol miktarda A vitamini var ve bu görme için oldukça faydalı. Meyvede ayrıca bağışıklığı destekleyen ve iltihapla savaşan C vitamini var. 2020'de yayınlanan bir araştırma ise karpuzdaki DNA hasarını önleyen ve bağışıklığa fayda sağlayan likopene dikkat çekiyor. Meyve, kan basıncını düşüren ve egzersiz performansını artıran bir amino asit olan sitrulin yönünden de zengin.
Karpuzun sağlıklı olduğu gerçeğine kimse itiraz etmiyor. Ancak onu tek besin kaynağınız haline getirdiğinizde, uzmanlar bir dizi başka besinin sağlık yararlarını kaçırdığınızı söylüyor. Karpuz diyetini denemeyi düşünüyorsanız, dikkate alınması gereken birkaç risk var.
Birincisi, aç olabilirsiniz ve açlık baş ağrısına yol açabilir, sizi sinirli yapabilir ve konsantre olmanızı zorlaştırabilir.
Yeterli kalori veya besin almadığınız zamanlarda egzersiz yaparsanız, baş dönmesi, yorgunluk veya halsizlik hissedebilirsiniz. Uzun süre karpuz diyeti yapmak kas dokusu kaybına yol açabilir.
Karpuz diyeti, uzun vadede fiziksel ve zihinsel sağlığınıza hizmet edecek sürdürülebilir alışkanlıklar oluşturma konusunda size hiçbir şey öğretmez. Sağlıklı bir diyet, çeşitli yiyecekleri içerir.