Rize’de 3 kadın girişimcinin hazırladığı proje ile Aynısefa bitkisi yetiştiriciliğinin Karadeniz’de yaygınlaştırılması sağlanarak kozmetik hammadde üretimi yapılacak. Proje TÜBİTAK’tan 900 bin TL hibe almaya hak kazandı.
Rize’de hazırlanan proje ile Aynısefa bitkisi Karadeniz ekonomisine kazandırılacak. Ziraat Teknikeri Melek Öz yürütücülüğünde, mezunlardan SMMM Lale Parıltı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Bayramoğlu tarafından hazırlanan "Aynısefa Bitkisinden Orta Ölçekli Kozmetik Hammadde ve Ürün Üretimi" başlıklı proje TÜBİTAK’tan hibe destek lamaya hak kazandı. Proje TÜBİTAK 1812-Girişimcilik Destek Programının (BİGG) 2024 yılı 2. çağrısında mükemmeliyet mührü elde ederek 900 bin TL hibe destek alacak. Girişimci kadınlar şirketlerini kurarak TÜBİTAK’la sözleşme imzalayacak ve iş planlarını gerçekleştirmek üzere çalışmalarına başlayacak.
RİZE’YE EKO-TURİZM AÇISINDAN ÖRNEK BAHÇELER KURULACAK
Ekip bu proje ile; Karadeniz bölgesinin iklim koşullarına uygun bir tıbbi ve aromatik bitki olan Aynısefa’nın kültüre alınarak yetiştirilmesi, yetiştirilen bitkiden kuru drog ve maserat yağ (sabit yağ) elde edilip ambalajlanarak satışa sunulması, hammadde olarak kullanımı sağlanarak tıbbi ve kozmetik ürünler üretilmesini sağlayacak.
Aynısefa bitkisinin yetiştiriciliğinin Karadeniz bölgesinde yöre halkına çay, fındık ve kivi gibi tarım ürünlerinin yanı sıra alternatif sağlaması için yaygınlaştırılması, bu bağlamda da Rize’ye eko-turizm açısından örnek bahçeler kurulmasını amaçlıyor.