İdrar yolu enfeksiyonu özellikle kadınların en büyük dertlerinden biri. İdrar yaparken yanma ve sık idrara sıkma gibi belirtilere yol açan hastalığa karşı su içmek büyük öneme sahip.
İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtilere yol açan idrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda daha sık görülüyor.
Hastalığın tedavisi var ancak önemli olan onu önleyebilmek. Yapılan araştırmaya göre beslenme bu noktada çok büyük bir öneme sahip. Finlandiyalı bilim adamları, çalışmaları başlamadan en az iki hafta önce en az bir kez idrrar yolu enfeksiyonu geçirmiş 139 kadının yeme alışkanlıklarını analiz etti. Aynı zamanda, çalışmadan önceki son beş yıl içinde en az bir enfeksiyon geçirmiş 185 kadından alınan verileri incelediler.
Günlük diyetlerine probiyotikler ve meyve sularını dahil eden kadınların enfeksiyon geliştirme riskinin düşük olduğu görüldü. Her gün meyve suyu tüketen kadınların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski yüzde 34 daha düşüktü. Haftada en az üç kez yoğurt ve peynir tüketen kadınların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski ise yüzde 80 daha düşüktü.
Bilim adamları, cinsel temas sıklığının idrar yolu enfeksiyon riski ile ilişkili olduğunu belirtiyor. Ancak probiyotik bakteri içeren yoğurt ve peynir gibi gıdalar vücuda etkili bir şekilde yardım sağlıyor. Çünkü probiyotik bakteriler, tehlikeli patojenik bakterileri dışarı atarak sindirim sistemi ve dışkıdaki bakteri popülasyonunu değiştiriyor.
Uzmanlar kadınların meyve suları ve probiyotiklere ağırlık vermesinin idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini belirtiyor.
Öte yandan bol su içmek, idrarı seyreltmeye ve bakterileri temizlemeye yardımcı olacağında hastalığa karşı oldukça etkili. Kahve, alkol veya kafein içeren içecekleri azaltmak, C vitamini vitamini alımını arttırmak, şekersiz kızılcık suyu içmek, karna ısıtma yastığı kullanmak, idrarı tutmamak ve kişisel temizlik ve hijyene önem vermek de idrar yolu enfeksiyonunu önlemeye yardımcı oluyor.