Doğu Karadeniz'in can damarı olan Zigana Tüneli, açılışının üzerinden bir yıl geçerken ulaşım kolaylığı ve güvenliği açısından büyük bir başarı hikayesine dönüştü.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun verdiği bilgilere göre, tünel hizmete girdiği günden bu yana 1 milyon 770 bin araç geçişine ev sahipliği yaptı. Bu sayede Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Aşkale-Erzurum güzergâhında önemli bir kısaltma sağlandı ve seyahat süreleri otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için ise 60 dakika azalarak ortalama 20 dakikaya indi.
Tünelin inşasıyla birlikte yol üzerindeki keskin virajlar, rampalar ve taş düşmesi gibi tehlikeler ortadan kalktı ve sürücülere daha güvenli bir sürüş imkanı sunuldu. Bu sayede uluslararası ticaretin de hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmasına katkıda bulunuldu.
Tamamen yerli ve milli kaynaklarla inşa edilen Zigana Tüneli, 14,5 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olma özelliğini taşıyor. Tünel sayesinde yıllık 152 milyon lira zaman ve 210 milyon lira akaryakıt tasarrufu sağlanırken, karbon salınımı da 15 bin ton azaldı.
Zigana Tüneli'nin başarısı sadece bununla da sınırlı değil. Tünel, Uluslararası Yol Federasyonu 2023 Global Başarı Ödülleri'nde "yapım metodolojisi" kategorisinde en iyi proje ödülüne layık görüldü. Bu ödül, Türkiye'nin altyapı ve ulaşım sektöründeki gelişimini gözler önüne seriyor.